V Stropkove odhalili pamätnú tabuľu k 90. výročiu návštevy A. Hlinku

27.01.2013 Stropkov

Stropkov 27. januára (TASR) – Pamätnú tabuľu pri príležitosti 90. výročia návštevy Andreja Hlinku v meste a 75. výročia výstavby miestneho Katolíckeho kultúrneho domu, ktorý nesie Hlinkovo meno, odhalili v sobotu (26. januára) v Stropkove.

Na podujatí sa zúčastnili primátor mesta Peter Obrimčák, predseda Matice slovenskej Marián Tkáč a košický pomocný biskup Stanislav Stolárik, ktorý v kostole celebroval slávnostnú omšu.

Kňaz, národovec a politik Andrej Hlinka (1864-1938) navštívil prvýkrát Stropkov v roku 1922. O 15 rokov neskôr v meste začali stavať Katolícky kultúrny dom nazvaný jeho menom ako centrum kultúrneho života mesta. Po komunistickom prevrate v roku 1948 Hlinkovo meno ako aj slovenský znak z priečelia budovy zmizli, obnovili ich po roku 1990, keď dom vrátili pod správu farnosti.

Podujatie spojené s kultúrnym programom organizovali Matica slovenská, miestna rímskokatolícka farnosť a mesto Stropkov.

Tabuľa na Katolíckom kultúrnom dome má podľa farára a dekana Jána Šveca Bilého pripomínať jeho výstavbu a Hlinkovu návštevu, ale aj podporiť národné a vlastenecké povedomie, a to najmä u mladších ľudí. "Tí mladí akoby zabúdali na svoje korene. Je veľmi dôležité uvedomovať a udržiavať si slovenské srdce a príslušnosť k tomuto národu," povedal pre TASR.
 

Vyberte región